poniedziałek, 12 września 2011

Muffiny kolejne...

Migdałowe muffiny z dodatkiem cytryny...


Mam bzika na punkcie muffinów. Są świetne na każdą okazję, a nawet na zwykłe poranne śniadanie.Poza tym robi się je bardzo szybko, można dodać do nich cokolwiek się chce i (prawie) zawsze wychodzą.Wypiek doskonały !


Składniki:
-150 g mąki
-1/3 szklanki zmielonych migdałów
-1łyżeczka proszku proszku do pieczenia
-100 ml.maślanki
-50g.rozpuszczonego,schłodzonego masła
-50g cukru + 2łyżeczki cukru waniliowego
-2  łyżki startej skórki z cytryny
-kropelka aromatu waniliowego
 -1 jajko
-* starta ,kandyzowana skórka z pomarańczy lub płatki migdałowe do dekoracji




Jak robimy ?

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek, migdały,cukier, skórkę. W drugiej misce połączyć jajka, maślankę i masłem,aromat, po czym dodać je do suchych składników. Ciasto wlać do foremek, na wierzch dodać skórkę lub płatki.
Piec ok.17 min. w 200 stopniach.
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...